1DIN vs. 2DIN autoradio’s: types, kenmerken en vergelijkingen

Vandaag de dag is een moderne auto nauwelijks denkbaar zonder een audiosysteem waarvan de belangrijkste componenten een autoradio of een ontvanger zijn. De functionaliteit van deze apparaten is de laatste 10-15 jaar aanzienlijk toegenomen, wat aan de ene kant goed is, maar aan de andere kant een zeer moeilijke beslissing van de chauffeurs vereist. Om u het leven gemakkelijker te maken, informeren wij u over 1-DIN en 2-DIN autoradio’s, hun types, kenmerken en andere belangrijke zaken die elke koper moet weten.

Belangrijkste voordelen van een moderne autoradio

Tot voor kort was de functionaliteit van een autoradio beperkt tot het afspelen van CD’s of zelfs cassettes en FM-radio. Momenteel bieden de meeste van hen de volgende functies:

  • CD/DVD;
  • Speelt alle populaire multimedia-bestandsformaten van USB-stick en SD-kaart;
  • Muziek afspelen op uw mobiele telefoon en streamen via Bluetooth naar uw autoradio;
  • Groot LCD-scherm en videoweergave;
  • GPS-navigatie;
  • Draadloze Wi-Fi, 3G- of 4G-connectiviteit;
  • Synchroniseer met uw smartphone zodat u gesprekken kunt afspelen via de luidsprekers van uw auto;
  • Bedien het slimme apparaat door het aanraken van het display van het voertuig;
  • Videospellen etc.

Daarnaast kunnen er extra functies zijn, zoals dagplanner, kalender, etc….. Zeker is dat niet alle modellen met deze functies zijn uitgerust. Hoe beter hij is uitgerust, hoe meer het kost. Als je bijvoorbeeld geen GPS-navigatie nodig hebt, hoef je er niet extra voor te betalen.

1DIN Autoradio

Voor de compatibiliteit, d.w.z. de mogelijkheid om een autoradio in een auto te installeren, zijn er de standaardafmetingen voor het audiosysteem van een voertuig – 1DIN en 2DIN, d.w.z. de grootte van de carrosserie van het apparaat.

In het begin van de jaren tachtig benadrukten de autofabrikanten het belang van normen voor de grootte van autoradio’s. De Commissie heeft de lidstaten verzocht om de normen voor de grootte van de autoradio’s te herzien. DIN werd in 1984 als internationale norm aangenomen en wordt vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt. Met deze standaard kunnen bestuurders hun autoradio’s installeren zonder het uiterlijk van het interieur, dashboard of dashboard te veranderen. De 1-DIN autoradio’s hebben een standaardafmeting van 178 × 50 mm en kunnen binnen een redelijk frame van elke lengte zijn.

Functionaliteit

De meeste automobilisten denken dat 1-DIN stereo minder functioneel is dan zijn “grote broer” 2-DIN stereo. Natuurlijk zit er een beetje waarheid in, maar niet alles – alleen oude modellen. De kwaliteit van de moderne apparaten is vergelijkbaar, ze kunnen een uitklapscherm hebben, evenals een USB-poort en een kaartlezer.

Dus als u een 1 DIN standaard dashboard heeft, hoeft u het niet te vergroten.

2DIN Autoradio’s

Zoals reeds vermeld, hebben de 2-DIN autoradio’s een verschillende grootte, ze zijn twee keer zo hoog als de enkele DIN-norm – 178 × 100 mm. Daarom is de aanwezigheid van een aanraakscherm in een moderne autoradio verplicht. Een ander kenmerk van de meeste modellen is de diefstalbeveiliging: het paneel is niet volledig afneembaar, alleen het voorste deel met dubbele knoppen. Andere functies zijn afhankelijk van het model.

Vergeet niet dat er naast de 1 en 2DIN-normen 1,5 DIN-autoradio’s zijn. Ze zijn 75 cm hoog en dus 1,5 keer hoger dan 1DIN.

Plaats een reactie